Pieczony topinambur |
|
500 g
|
topinamburu (umytego) |
1 łyżeczka
|
soli |
świeżo mielony pieprz | |
2 łyżki
|
oleju rzepakowego |
100 g
|
Eleplanta |
Sos holenderski |
|
150 g
|
roztopionego Eleplanta |
3
|
żółtka |
1 łyżka
|
wody |
1 łyżka
|
soku z cytryny |
1 łyżka
|
białego octu winnego |
szczypta
|
świeżo mielonego białego pieprzu |
szczypta
|
soli |
1 łyżeczka
|
soku z cytryny |
Do dekoracji |
|
rukiew wodna, liście tymianku cytrynowego |
Przygotowanie:
Topinambur przekrój na pół. Jeśli jest bardzo mały, na przykład wielkości kciuka, pozostaw go w całości. Posyp solą oraz świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej olej na patelni. Smaż topinambur na rozgrzanym oleju przez około 2-4 minuty. Dodaj Eleplanta. Smaż topinambur w powstałej po stopieniu Eleplanta pianie przez około 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Przenieś topinambur z patelni do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez około 7-10 minut, aż topinambur stanie się miękki.
Przygotuj sos holenderski. Rozpuść Eleplanta w rondelku i odstaw na bok. Zagotuj wodę w oddzielnym rondelku. W misce wymieszaj żółtka, wodę, sok z cytryny i ocet winny. Składniki wymieszaj trzepaczką. Umieść miskę nad rondelkiem z gorącą wodą. Energicznie mieszaj składniki w misce, aż zaczną gęstnieć. Uważaj jednak, aby nie doprowadzić do ścięcia żółtek.
Zdejmij miskę znad rondelka i zacznij powoli dodawać roztopionego Eleplanta, ciągle energicznie mieszając. Dodawaj go więcej dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zmiesza się z masą żółtkową. Po dodaniu całej porcji Eleplanta końcowym efektem powinien być puszysty i nieco gęsty sos.
W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Zwieńcz sos świeżo zmielonym białym pieprzem i solą.
Upieczony topinambur polej łyżką sosu holenderskiego z Eleplantem. Udekoruj danie liśćmi tymianku cytrynowego oraz gałązkami rukwi wodnej.