O nas – czyli krótka historia narodzin Eleplanta

Pewnego razu stojąc przed sklepową lodówką, szukaliśmy wzrokiem tłuszczu roślinnego, który byłby alternatywą dla tradycyjnego masła. Do smarowania chleba, pieczenia, smażenia, gotowania; a do tego smaczny. Wyszliśmy z torbą pełną naturalnych smarowideł i myślą: a co by było, gdybyśmy wydobyli z każdego z nich to, co najlepsze – i połączyli w jedno?

Tak powstała koncepcja Eleplanta – tłuszczu roślinnego tak samo uniwersalnego jak masło, a do tego o dobrze znanym, a nawet lepszym smaku. Po to, aby mieć wybór.

Wierzymy, że aby czerpać radość z życia, trzeba codziennie rozpieszczać się drobnymi przyjemnościami. To nasza dewiza, którą kierowaliśmy się tworząc Eleplanta: pyszny tłuszcz, który nie smakuje jak masło, tylko jeszcze lepiej. Nie zgadzamy się na kompromisy w kwestii smaku, bo jedzenie powinno sprawiać nam przyjemność. Jednocześnie, szczególne miejsce na liście naszych priorytetów od początku zajmowała odpowiedzialna produkcja z troską o środowisko.

Eleplant sprawia, że nie musisz rezygnować z ulubionych potraw i stylu życia. To pyszna i uniwersalna odpowiedź na Twoje potrzeby i wartości, o których zadecydujesz Ty.

 

Gdzie i jak produkowany jest Eleplant?

Wyprodukowany w Polsce

Eleplant jest produkowany w Polsce, w zakładzie produkcyjnym, który znajduje się w Karczewie w województwie mazowieckim. Dbamy tam o to i ze 100% pewnością wiemy, że Eleplant jest tworzony w zgodzie z najwyższymi standardami, abyś kupując go w sklepie dostawał produkt nie tylko smaczny i uniwersalny, ale najwyższej jakości. Zatrudniamy osoby z mazowieckich okolic, wspierając lokalny rynek pracy. Dbamy o to, żeby Eleplant możliwie szybko trafiał do Twojego sklepu, w którym możesz go kupić.

Lepiej dla klimatu

Masło zwierzęce ma dwa razy wyższy ślad węglowy* niż Eleplant. Ślad węglowy produktów pochodzenia roślinnego jest zwykle mniejszy niż produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednym z powodów jest to, że do uprawy roślin oleistych potrzeba ok. 50% mniej ziemi uprawnej oraz znacznie mniej wody, niż do produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
*Źródło: Terra Institute (Włochy)

Dbamy o zwierzęta

Eleplant jest tłuszczem roślinnym w 100% pozbawionym składników pochodzenia zwierzęcego. Jest więc idealnym wyborem dla miłośników zwierząt, którzy nie zgadzają się na ich udział w procesie produkcji żywności. Zwierzęta podziwiamy z daleka: jak cieszą się zielenią pobliskiego Parku Krajobrazowego w Otwocku 😊

 

Produkcja lepsza dla klimatu i człowieka

Eleplant to zakład produkcyjny w pełni zero waste. Podczas produkcji przestrzegamy zasad obiegu zamkniętego. To znaczy, że sortujemy i przetwarzamy: tworzywa sztuczne, metale, szkło i inne odpady. Wszystkie są odpowiednio sortowane i poddawane recyklingowi u naszych partnerów. Część odpadów przeznaczamy do wytwarzania energii. W procesie produkcji powstaje dodatkowy tłuszcz odpadowy – nie wyrzucamy go, ale przekazujemy do dalszego wykorzystania, np. do celów produkcyjnych, jako surowiec do biodiesla.

To oczywiście nie jest koniec historii – tworzymy ją dalej, razem z Wami. Eleplant codziennie zdobywa nowe serca (i żołądki). Gotuj z naszych przepisów i przekonaj się, dlaczego!