Porcja dla 8
20 min
Łatwe
250 g
|
mąki (typ 450) |
9 łyżek
|
Eleplanta |
3
|
jajka (rozmiar L) |
500 ml
|
mleka |
2 płaskie łyżeczki
|
proszku do pieczenia |
1 szczypta
|
soli |
1 łyżka
|
cukru pudru |
świeże jagody i mięta do dekoracji |
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą i cukrem. Ubij jajka, mleko i 1 łyżkę roztopionego Eleplanta. Stopniowo wmieszaj w ubitą masę mokrych składników mieszankę mąki, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Powinna mieć konsystencję kremu.
Przykryj ciasto, aby odpoczęło przez około 30 minut.
Podgrzej Eleplanta na patelni. Rozprowadzaj na niej ciasto w formie cienkich placuszków. Smaż partiami, aby zrobić około 8 płaskich placuszków. Po usmażeniu ułóż je na talerzu i podawaj ze świeżymi jagodami i miętą lub innymi ulubionymi dodatkami.