Brioszki |
|
400 g
|
mąki pszennej |
2 łyżki
|
cukru |
150 ml
|
mleka owsianego |
15 g
|
drożdży |
150 g
|
Eleplanta (powinien mieć temperaturę pokojową) |
1
|
jajko |
1 łyżeczka
|
soli |
Dodatkowo |
|
1
|
jajko do posmarowania brioszek |
mąka pszenna do podsypania ciasta podczas wyrabiania | |
Majonez czosnkowy |
|
200 g
|
majonezu |
1 ząbek
|
czosnku |
świeżo zmielony czarny pieprz | |
Kotlety wołowe |
|
1 kg
|
mielonego mięsa wołowego |
Sól | |
świeżo zmielony czarny pieprz | |
80 g
|
Eleplanta do smażenia |
Opcjonalnie |
|
10
|
plasterków sera cheddar |
ketchup | |
1 pęczek
|
rukwi wodnej lub liści innej sałaty, którą lubisz |
W misce blendera stojącego połącz mąkę pszenną z cukrem. Mieszaj z pomocą haka do ciasta. Podgrzej mleko owsiane do letniej temperatury i wymieszaj z suchymi drożdżami. Przelej do suchych składników. Mieszaj całość w mikserze stojącym przez około 3 minuty. Stopniowo, po kawałku dodawaj do ciasta Eleplanta w temperaturze pokojowej. Po dodaniu tłuszczu, dodaj jajko. Zagniataj ciasto przez około 4 minuty.
Na koniec dodaj sól i ugniataj przez kolejne 2 minuty. Umieść ciasto w lodówce na pół godziny.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, odmierz po 10 porcji o wadze 80 gramów każda i uformuj je w kulki. Umieść kulki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i przykryj ściereczką. Pozwól im urosnąć w ciepłym miejscu przez 2-3 godziny.
Wyrośnięte brioszki posmaruj wymieszanym żółtkiem i białkiem jajka, piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185°C przez około 15-20 minut. Bułeczki możesz dodatkowo posmarować Eleplantem.
Przygotuj majonez czosnkowy. Umieść majonez w misce, zetrzyj obrany ząbek czosnku i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie schłodź całość.
Uformuj mieloną wołowinę w kotleciki o wadze około 100 gramów każdy. Kotlety dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, a następnie umieść mięso na suchej, gorącej patelni. Gdy pierwsza strona mięsa będzie dobrze przyrumieniona, dodaj na patelnię kawałek Eleplanta do podsmażenia. Odwróć usmażone mięso i po chwili ściągnij je z patelni.
Brioszki przekrój na pół, na jednej stronie bułeczki rozprowadź majonez czosnkowy, a na drugiej ketchup. Połóż na brioszce usmażonego burgera, posyp go serem, dodaj rukiew wodną. Możesz zastąpić rukiew ulubionymi ziołami lub sałatką. Na koniec połóż górną połowę brioszki.