240 g
|
ryżu basmati |
600 ml
|
wody |
1 łyżeczka
|
soli |
600 g
|
wiejskiej piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry |
3 łyżki
|
mąki pszennej |
1 łyżeczka
|
soli |
50 ml
|
oleju rzepakowego |
80 g
|
miękkiego Eleplanta |
Wiejski sos cytrynowy |
|
600 ml
|
bulionu drobiowego |
2 łyżki
|
sosu sojowego |
2
|
cytryny |
0.5 łyżeczki
|
świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
50 g
|
Eleplanta, schłodzonego i pokrojonego w kostkę |
Do dekoracji: |
|
dwie garści liści bazylii, drobno pokrojonej (10-15 sztuk) |
Przygotowanie:
Ugotuj ryż basmati w osolonej wodzie do miękkości. Umyj cytryny.
Przekrój piersi z kurczaka na pół, delikatnie rozbij płaską stroną tłuczka i posmaruj mięso mieszanką mąki i soli. Rozgrzej olej na patelni. Smaż plastry kurczaka w oleju przez około 2 minuty. Nie mieszaj i nie przewracaj filetów. Dodaj do smażenia 80 g miękkiego Eleplanta, po jego roztopieniu odwróć plastry kurczaka i smaż przez kolejne 3-4 minuty w spienionym Eleplancie. Przełóż plastry mięsa z patelni i przykryj je na talerzu pokrywką lub miseczką, aby zatrzymać ciepło i soczystość kurczaka.
Dodaj bulion drobiowy do patelni i zredukuj jego objętość o połowę. Wlej sos sojowy, dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj, a następnie wlej wyciśnięty z cytryny sok. Sos dopraw świeżo mielonym, czarnym pieprzem i wymieszaj ze schłodzonym, pokrojonym w kostkę Eleplantem. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż plastry kurczaka do sosu i udekoruj drobno posiekaną bazylią.
Podawaj usmażone plastry kurczaka z ugotowanym ryżem basmati.