4 steki
|
(ok. 250 g każdy) |
3 łyżki
|
Eleplanta |
300 g
|
pomidorków koktajlowych, umytych i osuszonych |
4
|
łodygi tymianku |
sól morska gruboziarnista |
Eleplant podczas smażenia może się pienić. To pożądany efekt.
Przygotowanie:
Umyj tymianek, osusz i usuń liście z łodyg.
Pomidorki umyj i osusz. Doprowadź steki do temperatury pokojowej i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, tak jak lubisz. Rozgrzej dużą patelnię z głębokim dnem na mocnym ogniu, dodaj 1 łyżkę Eleplanta i rozpuść. Smaż steki przez około minutę, obróć na drugą stronę i smaż przez dwie minuty. Zdejmij z patelni i odłóż steki na deskę do krojenia, by odpoczęły.
Na patelnię włóż dwie łyżki Eleplanta, rozgrzej i podsmaż na niej pomidorki koktajlowe. Delikatnie przesuwaj je drewnianą łyżką, tak by podsmażyły się z każdej strony.
Podaj usmażone steki polane roztopionym Eleplantem z patelni z pomidorkami koktajlowymi i bagietką czosnkową.