Składniki na spód: |
|
300 g
|
pierniczków lub ciastek korzennych |
140 g
|
Eleplanta |
Składniki na masę twarogową: |
|
450 g
|
twarogu na sernik |
3.5 łyżki
|
cukru pudru |
1.5 łyżeczki
|
cukru waniliowego |
2
|
całe jaja |
1
|
żółtko |
1 łyżka
|
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej |
0.5 łyżki
|
bitej śmietany |
Do dekoracji: |
|
100 g
|
białej czekolady |
5
|
pierniczków |
jeżyny |
Przygotowanie
Pierniczki lub ciasteczka kuchenne zmiksuj na drobne okruchy. Wymieszaj z roztopionym Eleplantem. Gotową mieszankę wyłóż na formę o średnicy ok. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Uklep masę równomiernie, także na brzegach. Wstaw formę do lodówki.
Wymieszaj twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W osobnej misce ubij jajka na puch, następnie dodaj do twarogu. Skrobię kukurydzianą namocz w śmietance i również dodaj do masy twarogowej, mieszając do połączenia wszystkich składników.
Wyjmij z lodówki spód i wlej na niego masę sernikową. Wstaw do piekarnika na 70-85 min na 110 stopni. Po tym czasie zostaw ciasto do ostygnięcia na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na min. 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.
Dekoracja z palonej białej czekolady
Białą czekoladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 8 minut. Po tym czasie łyżką lub szpachelką wymieszaj czekoladę, po czym włóż do piekarnika na kolejne 5 minut. Następnie schłodź ją w lodówce przez ok. 2 godziny. Przed wyłożeniem na sernik, posiekaj ją w malakserze. Gotowy sernik przyozdób gotową czekoladą, jeżynami i pierniczkami.