100 g
|
Eleplanta |
1.5 łyżki
|
cukru |
1 łyżka
|
ciemnego syropu |
0.5 łyżeczki
|
mielonych goździków |
1 łyżeczka
|
kardamonu |
1 łyżeczka
|
imbiru w proszku |
0.5 łyżeczki
|
startej skórki pomarańczy |
0.5 łyżki
|
płatków owsianych |
5 łyżek
|
mąki pszennej |
1 łyżeczka
|
proszku do pieczenia |
Składniki na wegański lukier |
|
0.5 łyżki
|
aquafaby |
500 g
|
cukru pudru |
2 krople
|
aromatu waniliowego |
Święta bez pierniczków to jak choinka bez światełek. Pierniczki – jak wszystko w tym szczególnym czasie – mają łączyć, a nie dzielić. Dlatego mogą być równie pyszne, chrupiące i aromatyczne, co wegańskie. Oto najlepszy przepis na wegańskie pierniczki, który przy wigilijnym stole zjednoczy wszystkie podniebienia i preferencje (no, przynajmniej do ostatniego okruszka). W przepisie wykorzystaj Eleplanta, który idealnie zastępuje tradycyjne masło. Wegańskie pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania i stawiamy kufel gorącej herbaty, że szybko staną się Twoimi ulubionymi.
Przepis
Posiekaj Eleplanta w kostkę, włóż do miski i dodaj cukier. W osobnym rondelku wymieszaj syrop z wszystkimi przyprawami, zagotuj i zdejmij z ognia. Do gorącego syropu dodaj Eleplanta z cukrem i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsyp płatki owsiane. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawaj je partiami do syropu, cały czas mieszając. Przełóż mieszankę na blat lub stolnicę i ugniataj do uzyskania jednolitej masy. Zawiń piernikowe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc (ok. 12 godzin).
Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok 2-3 mm. Wykrój świąteczne kształty, a następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170% przez ok. 8-10 minut.
Jak zrobić wegański lukier?
Włóż do miski wszystkie składniki: aquafabę, cukier puder i kilka kropel aromatu, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty – aquafaby. Dekoruj pierniczki dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Jeśli chcesz udekorować wegańskie pierniczki na kolorowo, podziel powstały lukier na kilka miseczek i wymieszaj każdą część z odrobiną barwnika spożywczego.