800 g
|
filetów z łososia |
sól | |
świeżo mielony czarny pieprz | |
Półksiężyce z ziemniaków |
|
1 kg
|
ziemniaków, obranych i pokrojonych w półksiężyce |
300 g
|
Eleplanta |
sól | |
1 pęczek
|
koperku (część drobno posiekana, część do dekoracji) |
Sos |
|
70 g
|
odsączonych kaparów |
1 pęczek
|
drobno posiekanego szczypiorku |
1 pęczek
|
drobno posiekanej pietruszki |
1
|
cytryna |
świeżo mielony czarny pieprz |
Przygotowanie:
Usuń skórkę z filetów z łososia i podziel łososia na cztery części. Ułóż porcje łososia w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Posyp rybę solą oraz świeżym czarnym pieprzem. Piecz w piekarniku przez około 12 do 15 minut; ryba powinna być lekko różowa w środku.
Ziemniaki w kształcie półksiężyców ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Podczas gdy ziemniaki się gotują, umieść Eleplanta w rondelku i na średnim ogniu pozwól mu się stopić i zbrązowieć, mieszając od czasu do czasu. Odstaw naczynie na bok.
Odcedź wodę z ziemniaków. Rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem, a do rozgniecionych ziemniaków dodaj 150 g Eleplanta, łyżeczkę soli i drobno posiekany koperek.
Wymieszaj razem pozostałego Eleplanta, kapary i drobno posiekane zioła. Dopraw startą skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz solą.
Ułóż upieczonego łososia na talerzu i podawaj z rozgniecionymi ziemniakami. Posmaruj łososia zbrązowiałym sosem na bazie Eleplanta i udekoruj gałązkami koperku.