Składniki na spód: |
|
100 g
|
Eleplanta |
3
|
jajka |
3 łyżki
|
cukru |
3 łyżki
|
mąki (możesz użyć bezglutenowej) |
2 łyżeczki
|
proszku do pieczenia |
0.5 łyżki
|
soku jabłkowego |
Składniki na masę owocową: |
|
0.5 łyżki
|
soku jabłkowego |
2 łyżki
|
ciemnego syropu |
3 łyżki
|
jagód (świeże lub mrożone) |
2 łyżki
|
płatków migdałowych do posypania wierzchu |
Chcesz zaskoczyć rodzinę? Załóż się z mamą, że zrobisz idealne kruche ciasto bez grama masła. Wygraną masz w kieszeni, bo oto najlepszy przepis na kruche ciasto z jagodami, do którego przygotowania wystarczy pół kostki roślinnego Eleplanta. Nic nie pobije połączenia kruchej struktury ze smakiem owoców rozpływających się w ustach. Podwój stawkę zakładu, bo to ciasto możesz z powodzeniem przygotować w całkowicie wegańskiej wersji – zamiast jajek użyj aquafaby. Przepis jest łatwy, a zachwyt gości – gwarantowany.
Przepis
Jeśli używasz jajek, wyjmij je wcześniej z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Ubij całe jajka z cukrem na puszystą pianę. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając, dodaj do ubitych z cukrem jajek. Następnie wlej rozpuszczonego Eleplanta i mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Formę na ciasto o średnicy 24 cm, wysmaruj kawałkiem Eleplanta i wlej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika na 20 minut na 180 stopni.
Jak zrobić nadzienie?
Umieść w rondelku wszystkie składniki na masę owocową i podgrzewaj na małym ogniu aż do zagotowania. Zdejmij z palnika i odstaw na kilka minut do przestudzenia.
Na podpieczony spód wyłóż masę z owoców, a wierzch posyp płatkami migdałowymi. Włóż całe ciasto do piekarnika na 10 minut na 180 stopni.