Porcja dla 10
1 godzina 15 minut
Łatwe
3 łyżki
|
śmietanki 30% lub 36% |
3 łyżki
|
cukru trzcinowego |
0.5 łyżki
|
syropu glukozowego |
50 g
|
Eleplanta |
2 łyżeczki
|
cynamonu |
200 g
|
posiekanej gorzkiej czekolady |
0.5 łyżeczki
|
gałki muszkatołowej |
1 łyżka
|
zmielonych orzechów laskowych |
1 łyżeczka
|
soli himalajskiej |
0.5 łyżki
|
liofilizowanych jagód |
Jak zrobić krówki cynamonowe?
W rondelku podgrzej śmietankę, cukier i syrop glukozowy do temp. 116 stopni i zostaw do ostygnięcia na ok. 5 minut. Dodaj Eleplanta, cynamon, startą czekoladę i gałkę muszkatołową. Miksuj mieszankę przez ok 2-3 minuty, aż powstanie gładka i jednolita masa. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem (20×20 cm) i wlej do niej masę. Wyrównaj, a następnie posyp równomiernie solą himalajską, liofilizowanymi jagodami i orzechami. Włóż do lodówki na ok. godzinę, a gdy masa ostygnie, pokrój ją na małe kawałki.
Krówki możesz przechowywać w lodówce. Wyjmij je z niej ok. 30 minut przed podaniem.