Porcja dla 4
25 min
Łatwe
Sos: |
|
100 g
|
Eleplanta |
1
|
szalotka, drobno posiekana |
2
|
ząbki czosnku, drobno posiekane |
1.5 łyżeczki
|
musztardy Dijon |
1 pęczek
|
drobno posiekanej pietruszki |
1 pęczek
|
drobno posiekanego szczypiorku |
Do smaku: |
|
2 łyżeczki
|
wędzonej papryki |
0.5 łyżeczki
|
pieprzu cayenne |
1 łyżeczka
|
soli |
1 łyżeczka
|
świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
1 łyżeczka
|
soku z cytryny |
Krewetki: |
|
2 łyżki
|
oleju rzepakowego |
500 g
|
obranych krewetek królewskich |
1 łyżeczka
|
soli |
1 pęczek
|
drobno posiekanej cebuli dymki |
Przygotowanie:
Rozpuść Eleplanta w rondelku i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj za pomocą trzepaczki. Spróbuj i dopraw do smaku wędzoną papryką, cayenne, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Dodaj krewetki na gorącą patelnię. Dopraw solą. Smaż przez około 2 minuty. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę dymkę i smaż ciągle mieszając, łącznie około 5 minut.
Usmażone krewetki przełóż na talerz, a następnie polej je obficie sosem na bazie Eleplanta.