Ciasto |
|
500 ml
|
mleka owsianego |
22 g
|
(2 opakowania x 11 g) suchych drożdży |
150 g
|
rozpuszczonego Eleplanta |
180 g
|
cukru (średnio słodkie – jeśli lubisz bardziej lub mniej słodkie wypieki, możesz zmienić ilość cukru) |
1 łyżeczka
|
cukru lub ekstraktu waniliowego |
1.5 łyżki
|
mielonego kardamonu |
1.5 łyżeczki
|
soli |
840 g
|
mąki pszennej |
Wypełnienie |
|
100 g
|
Eleplanta (powinien mieć temperaturę pokojową) |
2 łyżki
|
cynamonu mielonego |
70 g
|
cukru białego |
70 g
|
cukru brązowego |
Do wykończenia |
|
50 g
|
rozpuszczonego Eleplanta do posmarowania bułeczek przed pieczeniem |
180 g
|
cukru perlistego (opcjonalnie) |
Podgrzej mleko owsiane do letniej temperatury i wymieszaj z suchymi drożdżami wraz z odrobiną cukru. Wlej do miski blendera stojącego i dodaj rozpuszczonego wcześniej Eleplanta. Wymieszaj wszystkie suche składniki i stopniowo dodawaj je do mieszanki. Po dodaniu suchych składników, ciasto powinno z łatwością odchodzić od brzegów miski i być delikatnie klejące.
Zagniataj powstałe ciasto w mikserze stojącym przez około 3 minuty.
Jeśli nie masz miksera stojącego, najpierw wymieszaj suche składniki ręcznie mikserem, a gdy ciasto zacznie gęstnieć (zwykle w połowie dodawania suchych składników, zacznij je ugniatać.
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Utrzyj Eleplanta razem z mielonym cynamonem i cukrem na gładką masę.
Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach około 40 x 20 centymetrów i grubości około 5 milimetrów. Nadzienie równomiernie rozsmaruj na cieście za pomocą szpatułki. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Zwiń ciasto w roladkę i krój na pół, aż do powstania szesnastu bułeczek. Przekładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym, układając cynamonki równomiernie. Posmaruj bułeczki roztopionym Eleplantem. Jeśli chcesz, posyp je także cukrem perlistym.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 12-15 minut.
Nährwerte pro Stück:
Kcal: 386
Kilojoule: 1621
Kohlenhydrate: 55,8 g
Fett: 15 g
Eiweiß: 6,7 g
Nährwerte pro 100 g:
Kcal: 352
Kilojoule: 1479
Kohlenhydrate: 48,1 g
Fett: 14,7 g
Eiweiß: 7 g