Ciasto |
|
150 g
|
Eleplanta |
135 g
|
cukru (średnio słodkie – jeśli lubisz bardziej lub mniej słodkie ciasto, możesz zmienić ilość cukru) |
180 g
|
mąki pszennej |
0.5 łyżeczki
|
soli |
1.5 łyżeczki
|
kardamonu w proszku |
1 łyżeczki
|
cynamonu w proszku |
1
|
jajko |
2 łyżki
|
Eleplanta do wysmarowania formy do ciasta |
Wypełnienie |
|
500 g
|
mrożonych jagód, rozmrożonych |
4 łyżki
|
skrobi kukurydzianej |
5 łyżki
|
cukru pudru |
Do wykończenia |
|
cukier puder | |
skórka z 1 cytryny |
Ubij Eleplanta i cukier na puszystą masę, używając ręcznej trzepaczki lub miksera. Dodaj mąkę pszenną, sól, kardamon w proszku i cynamon w proszku. Wymieszaj. Na końcu dodaj jajko.
Całość wymieszaj i ugnieć na jednolita masę. Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na około pół godziny.
Podczas gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj (rozmrożone) jagody, skrobię kukurydzianą oraz cukier puder. Odstaw nadzienie na bok. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Posmaruj formę do ciasta Eleplantem. Zostaw odrobinę ciasta do pokruszenia i posypania nadzienia. Równomiernie rozprowadź ciasto w formie, tworząc warstwę o grubości około 3 mm. Nadzienie równomiernie rozsmaruj na cieście. Pozostałe ciasto pokrusz i posyp równomiernie po powierzchni nadzienia.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Sprawdź wypieczenie ciasta suchym patyczkiem. W zależności od mocy piekarnika, może istnieć potrzeba pieczenia jeszcze 5-8 minut.
Upieczone ciasto jagodowe posyp cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.