200 g
|
posiekanej gorzkiej czekolady |
200 g
|
rozpuszczonego Eleplanta |
4
|
jajka |
270 g
|
cukru pudru pudru (średnio słodkie – jeśli lubisz bardziej lub mniej słodkie ciasto, możesz zmienić ilość cukru) |
1 łyżeczka
|
proszku do pieczenia |
1 łyżeczka
|
kakao w proszku |
90 g
|
mieszanki mąki bezglutenowej |
Do dekoracji: |
|
cukier puder lub kakao | |
starta czekolada |
Przygotowanie:
Rozpuść Eleplanta w rondelku i odstaw na bok. Na kuchence zagotuj wodę w osobnym garnku. Umieść czekoladę w misce. Umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą, aby roztopić czekoladę na parze. Stopniowo wmieszaj stopionego Eleplanta do roztopionej czekolady. Upewnij się, że mieszanina nie jest bardzo gorąca, dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Wymieszaj wszystkie suche składniki w osobnej misce i stopniowo dodawaj je do mieszanki czekoladowej. Wlej przygotowaną masę do formy do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200°C przez 15-25 minut, w zależności od grubości ciasta.
Ciasto będzie miękkie i lekko lepkie. Odczekaj do ostygnięcia. Udekoruj gotowe ciasto, posypując przesianym przez sitko cukrem pudrem lub kakao oraz startą czekoladą.