Porcja dla 6
20 min
Łatwe
|
1
|
bagietka rustykalna |
Przyprawione masło |
|
|
200 g
|
miękkiego Eleplanta (powinien być ciepły i smarowny, ale nie roztopiony) |
|
2
|
starte ząbki czosnku |
|
1 pęczek
|
drobno posiekanej pietruszki |
|
0.5 łyżeczka
|
świeżo zmielonego czarnego pieprzu |
|
1 łyżeczka
|
soli |
| szczypta papryki wędzonej | |
Ponacinaj bagietkę do połowy jej wysokości w odstępach około 2cm. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Wymieszaj Eleplanta z czosnkiem i innymi przyprawami, używając miksera ręcznego lub ucierając widelcem. Nałóż równomiernie do ponacinanej bagietki.
Bagietkę czosnkową piecz w piekarniku nagrzanego do temperatury 200°C przez 2 minuty lub do momentu rozpuszczenia Eleplanta z przyprawami.
Ta prosta przekąska lub dodatek do dań smakuje dobrze zarówno bezpośrednio po przygotowaniu, na zimno jak i ponownie odgrzewana w piekarniku przez 1-2 minuty.