Gdzie i jak produkowany jest Eleplant?
Wyprodukowany w Polsce
Eleplant jest produkowany w Polsce, w zakładzie produkcyjnym, który znajduje się w Karczewie w województwie mazowieckim. Dbamy tam o to i ze 100% pewnością wiemy, że Eleplant jest tworzony w zgodzie z najwyższymi standardami, abyś kupując go w sklepie dostawał produkt nie tylko smaczny i uniwersalny, ale najwyższej jakości. Zatrudniamy osoby z mazowieckich okolic, wspierając lokalny rynek pracy. Dbamy o to, żeby Eleplant możliwie szybko trafiał do Twojego sklepu, w którym możesz go kupić.
Lepiej dla klimatu
Masło zwierzęce ma dwa razy wyższy ślad węglowy* niż Eleplant. Ślad węglowy produktów pochodzenia roślinnego jest zwykle mniejszy niż produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednym z powodów jest to, że do uprawy roślin oleistych potrzeba ok. 50% mniej ziemi uprawnej oraz znacznie mniej wody, niż do produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
*Źródło: Terra Institute (Włochy)
Dbamy o zwierzęta
Eleplant jest tłuszczem roślinnym w 100% pozbawionym składników pochodzenia zwierzęcego. Jest więc idealnym wyborem dla miłośników zwierząt, którzy nie zgadzają się na ich udział w procesie produkcji żywności. Zwierzęta podziwiamy z daleka: jak cieszą się zielenią pobliskiego Parku Krajobrazowego w Otwocku 😊
Produkcja lepsza dla klimatu i człowieka
Eleplant to zakład produkcyjny w pełni zero waste. Podczas produkcji przestrzegamy zasad obiegu zamkniętego. To znaczy, że sortujemy i przetwarzamy: tworzywa sztuczne, metale, szkło i inne odpady. Wszystkie są odpowiednio sortowane i poddawane recyklingowi u naszych partnerów. Część odpadów przeznaczamy do wytwarzania energii. W procesie produkcji powstaje dodatkowy tłuszcz odpadowy – nie wyrzucamy go, ale przekazujemy do dalszego wykorzystania, np. do celów produkcyjnych, jako surowiec do biodiesla.
To oczywiście nie jest koniec historii – tworzymy ją dalej, razem z Wami. Eleplant codziennie zdobywa nowe serca (i żołądki). Gotuj z naszych przepisów i przekonaj się, dlaczego!